Vesti

Evropska nedelja mobilnosti

   Rekreativna biciklistička vožnja organizovana je u okviru "Evropske nedelje mobilnosti" u subotu, 24. septembra 2022. godine. Učesnici su biciklom prešli put od Vatrogasnog doma do Vodica i nazad. Akcija je okupila više od 150 učesnika među kojima su bili i učenici naše škole. Istaknuta je važnost bavljenja fizičkom aktivnošću i skrenuta pažnja na štetnost sve većeg broja motornih vozila u gradu.

NAPOMENA: KLIKOM NA DONJU SLIKU OTVARA SE ALBUM SLIKA.

 

 

,,Zmajeve dečje igre"

    Ove godine program "Zmajevih dečjih igara" koje su održane po 29. put, trajao je tri dana. U ponedeljak, 19. septembra učenici su učestvovali u radionicama u Kulturnom centru. Lego klub "Skockani" iz Novog Sada pružio je mogućnost đacima da pokažu kreativnost kroz sklapanje različitih zanimljivih predmeta od lego kocaka. U utorak, 20. septembra učenici su uživali u predstavi za decu "Cvrčak Cvrle i mrav Mrle" održanoj u velikoj sali Kulturnog centara, a sreda je bila rezervisana za koncert Branimira Rosića i dodelu nagrada za najbolji trejler u Narodnoj biblioteci "Jovan Popović". Pisci Uroš Petrović i Tode Nikoletić tradicionalno su se pridružili ovoj manifestaciji.

NAPOMENA: KLIKOM NA DONJU SLIKU OTVARA SE ALBUM SLIKA.

  

 

Međunarodni dan mira

   Učenici naše škole su na časovima Građanskog vaspitanja istraživali o Međunarodnom danu mira koji se obeležava 21. septembra. Tražili su izreke, prevodili reč mir na više svetskih jezika, upoznali se s tim kako izgleda zvono mira, pronašli simbole mira...Sve to su postavili na pano u holu škole. Na taj način u našoj školi skrenuta je pažnja na dan koji se u svetu obeležava od 1981. godine kada su članice Ujedinjenih nacija donele dekleraciju o Međunarodnom danu mira.

NAPOMENA: KLIKOM NA DOWU SLIKU OTVARA SE ALBUM SLIKA.

 

Nagrade na konkursu povodom "Dana ludaje"

     Nevena Vukelić (IV-2) i Luka Petković (IV-2) nagrađeni su za literarne radove, a Nina Prodanov (V-1) za likovni rad, na konkursu koji su raspisale Narodna biblioteka "Jovan Popović" i Turistička organizacija  grada Kikinde. Tema literarnog konkursa bila je "Ludaja-lepotica Kikinde", a na likovnom konkursu učenici su pokazali kreativnost crtežima sa motivima ludaje. Dodela nagrada upriličena je u četvrtak, 15. septembra u Narodnoj biblioteci "Jovan Popović".

NAPOMENA: KLIKOM NA NEKU OD SLIKA ISPOD, OTVARA SE ALBUM SLIKA SA DODELE NAGRADA.

    

                                                

 

 

"Mamutfest 2022"

   U subotu, 10. septembra održan je 16. "Mamutfest" u Narodnom muzeju. Rođendan mamutice Kike obeležen je raznovrsnim aktivnostima u kojima su učestvovali učenici naše škole. Program je obuhvatio izložbe "Muzej u očima dece", "U društvu sa mamutom", zatim izložbu crteža Jelene Jakonić. Na "Bazaru mezeja i ideja" predstavljene su radionice gostujućih muzeja i to: "Mali vajarski studio", "Muzejska avantura", "Neobična slavenosrpska slova", "Koje je boje sreća?", "Insekti svuda oko nas", "Poštanski satić: napiši i pošalji pismo voljenima", "Koferče znanja", "Napravi svoj amulet". Pažnju posetilaca su privukle i streličarska radionica "Lovci na mamuta", kreativna radionica "Tragom mamuta" i "Kikine likovne zanimacije". Kako je bilo, pogledajte na fotografijama koje slede (III/2 i IV/2).

NAPOMENA: KLIKOM NA DONJU SLIKU OTVARA SE ALBUM SLIKA SA OVOG DOGAĐAJA.

 

Dan pešačenja - korak bliže zdravlju

U subotu, 10. septembra 2022. godine učenici naše škole su u društvu roditelja i nastavnika savladali najviši vrh severnog Banata, Kinđu. Pešačenje je počelo u 10 časova skupom kod SC "Jezero" da bi se krenulo kružnom stazom u dužini od 10 kilometara, a cilj je bio na visini od 9300 cm, odnosno uspon na Kinđu. Sa vrha Kinđe se pruža jedinstven pogled put banatske ravnice. Akciju je organizovalo Planinarsko društvo "Kinđa", a okrepljenje su pripremile članice Udruženja "Sunce" iz Padeja. Učesnike je poslužilo lepo vreme i dobro raspoloženje. Kako je bilo pogledajte na fotografijama koje slede. Deo fotografija je preuzet sa stranice PU"Kinđa" i portala Gradski.onilne.

Kindja1.jpg      305810134 10159329073444822 668800272166035389 n            Kindja2

 

"Kengur bez granica 2022"

Učenici naše škole: Sofija Tomin (II-2), Luka Tuvić (III-1), Jana Aleksić (IV-2) i Zorana Mečkić (V-1) ostvarili su zapažene rezultate na Međunarodnom matematičkom takmičenju "Kengur bez granica". Takmičenje je održano u martu, a rezultati su pristigli naknadno. U okviru takmičenja učenici u celom svetu, u preko 60 država, u isto vreme razmišljaju o istim problemima i rešavaju iste zadatke. Iz naše škole je ove godine učestvovalo 48 učenika od I do VIII razreda. Čestitamo!

     Sofija   Luka                                                   Jana new   Zorana

Radionica "Kad porastem biću programer!"

U sredu, 15. juna 2022. godine učenici odeljenja 3-2 prisustvovali su radionici "Kad porastem biću programer!".

Radionica je realizovana u Centru za stručno usavršavanje i obuhvatala je programiranje Micro:bit pločice. Micro:bit je mala ploča na kojoj se nalaze dugmići (A i B), 25 malih sijalica i razni senzori, kao čula kod ljudi.

Učenici su programirali:

- dugmiće da iscrtavaju slike po svom izboru,

- namigivanje smajlija u beskonačnoj petlji, identično kao što radi semafor,

- dugmiće koji mogu da prikazuju njihovo raspoloženje.

Ova radionica ima za cilj da se učenici u ranom uzrastu upoznaju sa programiranjem i vide kako je to lako i zabavno. Možda baš to bude njihov budući poziv. Radionicu su realizovali Tanja Radovanov i Arpad Pastor. Jednom rečju, učenici su uživali!

  

 

Ekološko predavanje na Starom jezeru

Ekološko društvo Kikinda je sa učenicima II-1 i II-2  organizovalo kratko predavanje i praktičnu edukaciju  sakupljanja i razvrstavanja otpada na Starom jezeru. Ovo je prva od mnogih aktivnosti koje će ovo društvo organizovati na temu očuvanja zdrave prirodne sredine.

Čuvajmo prirodu!

  

               

 

Legetøj og BørnetøjTurtle