Nedelja različitih kultura

FOTOGRAFIJE MOŽETE POGLEDATI OVDE.

U periodu od 10. do 13. marta u našoj školi obeležavamo Nedelju različitih kultura u okviru koje će nam nastavnici i učenici, kroz različite aktivnosti predstaviti romsku, nemačku, britansku i mađarsku kulturu i običaje.
Prvog dana su učenici imali priliku da vide šta je to karakteristično za romsku kulturu. Tom prilikom, u poseti nam je bila i Jelena Jovanović, viši saradnik u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, odnosno nacionalne zajednice. Učenici nižih razreda koji pohađaju Romski jezik sa elementima nacionalne kulture su joj ukratko prezentovali ono što su do sada naučili.

h

Tokom drugog dana obeležavanja Nedelje različitih kultura, učenici su se bliže upoznali sa kulturom i običajima Velike Britanije. Na panoima istaknutim u školi koje je nastavnica engleskog jezika, Milena Mučalov pripremila uz pomoć učenika VIII3 odeljenja, prikazani su načini pozdravljanja u Velikoj Britaniji, kultura, najvažnija obeležja Londona, inovacije nastale tokom istorije i najvažnije kulturne znamenitosti Velike Britanije.

     d     f

Tokom trećeg dana obeležavanja Nedelje različitih kultura, učenici su imali priliku da se upoznaju sa Nemačkom. U školskom hodniku su na više mesta bili postavljeni panoi za interaktivne radionice. Jedan pano je bio u formi mape uma i obuhvatio je različite oblasti koje karakterišu Nemačku - gradovi, odlike Berlina, germanizmi, značajne kompanije... Drugi pano je bio posvećen nemačkoj kuhinji, treći značajnim ličnostima, dok je na centralnom panou bila prikazana tradicionalna nemačka odeća, a hodnikom se čula muzika karakteristična za Nemačku. Tokom celog dana, na odmorima, učenici su mogli da se uključe u bilo koju od radionica, a kao nagradu za učešće, dobijali su gumene bombone.

      n    m

Poslednjeg dana obeležavanja Nedelje različitih kultura, učenici su se upoznali sa kulturom i običajima Mađarske. Osim žerbo kocki i štrudle, mogli su da vide tradicionalnu narodnu nošnju, ručne radove koji se mogu sresti u mađarskim kućama, ali i da vide znamenitosti Mađarske - osnovna obeležja Budimpešte, Muzej marcipana, značajne ličnosti u istoriji Mađarske, kao i da čuju tradicionalnu mađarsku muziku.

a

Legetøj og BørnetøjTurtle