Dečija nedelja 2014.

FOTOGRAFIJE možete pogledati OVDE.

Promocija Konvencije o pravima deteta

U svim odeljenjima tokom prvog dana "Dečije nedelje" promosivana je Konvencija o pravima deteta. Svako odeljenje je izradilo pano na kome su ostavljali poruke kao odgovore na to koje je dečije pravo najbitnije u njihovoj porodici.

"Tri praseta"

Učenici od I do IV razreda pogledali su pozorišnu predstavu "Tri praseta" u pozorištancu "Lane".

as

Zamena uloga - Dan otvorenih vrata

U utorak, 7. oktobra učenici viših razreda bili su u ulozi nastavnika, pedagoga, direktora i ostalog vannastavnog kadra, predavali su nastavne jedinice i obavljali druge poslove u skladu sa svojim ulogama i obavezama. Časove su posetili roditelji onih učenika koji su bili u ulozi nastavnika.

     j     g

"Sadimo cveće - ukrašavamo hodnik"

Učenici i roditelji odeljenja IV2 su realizovali radionicu "Sadimo cveće - ukrašavamo hodnik".

c

"Porodično stablo"

Učenici VI i VII razreda su obeležili "Dečiju nedelju" oslikavajući zid pored kabineta za nemački jezik. "Niklo je" porodično stablo sa nazivima članova porodice na nemačkom jeziku. Zahvaljujemo se svim učesnicima na trudu i uloženom vremenu.

g

"Ruke moje vešte"

Učenici VI2 su ukrašavali razne kutije "Dekupaž" tehnikom.

d

Poseta Osnovne škole "Đura Jakšić"

Razmena igračaka i druženje sa đacima iz drugih škola postalo je već tradicija tokom "Dečije nedelje". Ove godine u gostima su nam bili učenici četvrtih razreda Osnovne škole "Đura Jakšić" sa svojim učiteljicama i učiteljem.

h

 „U školi pravimo kolače, a pomoć su nam mame i bake“

Učenici IV2 odeljenja su sa svojom učiteljicom, mamama i bakama realizovali radionicu i napravili veoma ukusne kolače.

k

Poseta muzeju

Učenici I1 su sa svojom učiteljicom posetili Narodni muzej i pogledali sledeće izložbe: "Moja omiljena životinja", radovi dece predškolskih ustanova, "Mankala", postavka Muzeja afričke umetnosti iz Beograda i "Od sumraka do svitanja", postavka Prirodnjačkog muzeja iz Beograda. Kustos muzeja Mira Mirčić je organizovala radionicu o drevnoj igri iz Afrike koja se zove "mankala", na kojoj su učenici videli osnovna pravila ove drevne igre. Prvaci su se priključili i razmeni igračaka u školskom dvorištu.

     s     g

„Kolaž od suvog lišća“

Održana je kreativna radionica „Kolaž od suvog lišća“ u odeljenju I1, kao deo stalne izložbene postavke u učionici. Radovima učenika doprineli su kreativni roditelji  kao i učenici V3.

     h     l

„Drang, drang, drangulija“

Učenici I2, II2 i III2 odeljenja posetili su Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ i učestvovali u aktivnostima koje su pripremili domaćini. Dok su učiteljice uživale u razgovoru, đaci su se igrali, družili i razmenjivali igračke.

v

"Basket" između roditelja i učenika

U okviru "Dečije nedelje" održan je basket 3:3, roditelji - deca. Pobeda je ovoga puta pripala starijoj generaciji.

b

Poseta Gerontološkom centru

Grupa učenika petog razreda u pratnji nastavnice Nevenke Đurić Kun, posetila je Gerontološki centar Kikinda i učestvovala u kreativnoj radionici izrade predmeta od novinske hartije. Cilj radionice je razvijanje solidarnosti prema starima i poštovanje njihovog životnog iskustva.

g

Kreativna radionica

Učiteljica II1 odeljenja je za roditelje i učenike organizovala kreativnu radionicu u vreme nastave likovne kulture.

k

Sastanak učeničkih parlamenata u OŠ „Jovan Popović“

U okviru obeležavanja "Dečije nedelje", Učenički parlament OŠ „Jovan Popović“ organizovao je sastanak za predstavnike Učeničkih parlamenata svih osnovnih škola na teritoriji opštine Kikinda. Sastanku je prisustvovalo više od 50 učenika sa 15 stručnih saradnika i nastavnika koji učestvuju u radu Učeničkih parlamenata. Sastanak ovog tipa prvi put je realizovan na ovaj način, a ideja je potekla od učenika, članova Učeničkog parlamenta OŠ „Jovan Popović“. Cilj sastanka je bio upoznavanje i uspostavljanje saradnje među učenicima i između različitih škola. Sastanak je bio u formi radionice, na kojoj su se učenici najpre predstavili, a zatim su kroz radionicu za izgradnju tima imali priliku da se malo bliže upoznaju i iskuse rad u timu. Nakon toga su, u već formiranim grupama, imali zadatak da osmisle jednu aktivnost koja će u toku školske 2014/15. godine biti realizovana na nivou svih osnovnih škola sa teritorije opštine Kikinda. Svaki tim je prezentovao svoju aktivnost i nakon glasanja, odabrane su dve aktivnosti koje će biti realizovane: „Potraga za blagom“ i „Dan druženja“. Učesnici sastanka su otišli zadovoljni i nasmejani, sa željom da se u narednom periodu što pre ponovo sastanu.

     g     u

Poseta manifestaciji "Dani ludaje"

Dečija nedelja je završena najinteresantnijim događajem za mališane, manifestacijom "Dani ludaje". Posetili smo gradski trg, dočekali karnevalsku povorku maskiranih predškolaca, crtali ludaje, leptiriće po licu, igrali se.

     k     l

Legetøj og BørnetøjTurtle