NASLOVNA

Festival nauke 2013.

Fotografije možete pogledati OVDE.
 
Najveći regionalni Festival nauke sedmi put se održava u Beogradu od 05-08. decembra. Tema ovogodišnjeg Festivala nauke je: SUPERHEROJI NAUKE. Ideja festivala je da skrene pažnju i ohrabri sve mlade ljude koji se danas u Srbiji bave naukom i šire entuzijazam, znanje i ljubav, kako i dolikuje pravim superherojima.
 
Učenici naše škole posetili su festival 06.12.2013. godine i sa oduševljenjem učestvovali u kreativnim radionicama, videli 35 interaktivnih postavki iz različitih naučnih oblasti i ispratili naučne šou-programe.
Otkrili su da pamuk, sveće ili gustin za kolače mogu postati eksploziv, kako se vodom pali vatra, koliki je deo sunčeve svetlosti nevidljiv ljudskom oku, kako izgleda kada voda teče uzbrdo, kako preko mobilnih telefona mogu upravljati raznim uređajima, isprobali kako je sedeti na fakirskoj stolici sa oštrim ekserima.
Mogli su da saznaju više i o vrstama uglja koji se nalazi na prostoru Srbije, ali i kako izgleda jama u kojoj ih radnici rudnika traže, da otkriju put nafte od njenog pronalaska do trenutka kada dođe do nas, ali i osobine nafte i karakteristike njenih derivata.
Na kratko su se uživeli u ulogu matematičkog superdetektiva, eko – heroja koji spasava svet, ali i u ulogu svog superdvojnika – glumca, pevača, ili naučnika. Svet virtuelne topografije učenicima je omogućio da modeluju planine, prosecaju kotline i prošivaju teren rečnim tokovima.
 
Posetu Beogradu iskoristili smo i za obilazak Muzeja vazduhoplovstva na aerodromu “Nikola Tesla”. Učenici su imali priliku da pogledaju kratak film o akrobacijama aviona i izložbenu postavku brojnih vojnih i civilnih aviona, uz zanimljivu priču vodiča o "sudbini" svakog od njih. Neki su se oprobali i kao piloti. Svi ti avioni imali su ključnu ulogu u sudbonosnim bitkama vođenim u Evropi, Africi i Aziji, ali su ratovali i u sastavu jugoslovenskih borbenih jedinica.
festival
Legetøj og BørnetøjTurtle