NASLOVNA

Obaveštenje

Poštovani roditelji,

Ministarstvo prosvete planira da, u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije,  05 Broj: 401-2079/2023 od 16.03.2023. godine, obezbedi besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta (u daljem tekstu:udžbenici) koje su škole izabrale da koriste u nastavi u školskoj 2023/2024. godini za učenike osnovnih škola.

Pravo na besplatne udžbenike imaju:

  • učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći);
  • učenici koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, uključujući i IOP3;
  • učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji se obrazuju po individualnom obrazovnom planu, a potrebni su im prilagođeni udžbenici, kao i učenici koji obrazovno - vaspitni rad, ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, a kojima je potrebno prilagođavanje ( uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format);
  • učenici osnovnih škola koji su u porodici treće dete ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja;
  • učenici prvog i drugog razreda osnovne škole koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Molimo roditelje da kontaktiraju odeljenske starešine ukoliko pripadaju nekoj od navedenih kategorija i imaju pravo na besplatne udžbenike. Odeljenske strešine će uputiti roditelje šta je neophodno od dokumentacije koja se prilaže kao dokaz ispunjenosti uslova – prava na besplatne udžbenike.

 

Legetøj og BørnetøjTurtle