Obeležen "Dan pismenosti"

Međunarodni "Dan pismenosti" obeležava se svake godine 8. septembra. Prema podacima UNESCO-a oko 900 miliona ljudi na planeti je nepismeno, što znači da svaki peti stanovnik ne zna ni da čita, ni da piše. U Srbiji 50% od ukupnog broja stanovnika ima završenu samo osnovnu školu. Prema podacima iz 2012. godine u našoj zemlji je oko 165 000 nepismenih.
Da li se pojam pismenosti menjao tokom vremena? Da li je dovoljno znati čitati i pisati u eri informatičke pismenosti? Šta je „funkcionalana pismenost“? Kako je bilo nekad, a kako je danas? Koliko mediji i savremene tehnologije utiču na razvoj pismenosti?
Odgovor na ova i mnoga druga pitanja mogli su čuti učenici petih razreda prilikom prezentacije posvećene obeležavanju Dana pismenosti. Prezentacija je organizovana u školskoj biblioteci. Bibilotekarka Zorica Tasovac upoznala je učenike sa vrstama pismenosti i razlikama između informatičke i informacione pismenosti. Posebno zanimljiv bio je deo posvećen medijskoj pismenosti.
Učenici su uspešno rešili zadatke prikazane na video-bimu i odredili pravilne i nepravilne primere koje izgovaramo i pišemo u svakodnevnom životu. U rešavanju jezičkih nedoumica pomogle su im nastavnice srpskog jezika, Božana Grbić i Renata Vujadinov.
Završni deo prezentacije obuhvatio je radionicu na kojoj su ispisivana imena prvim slovenskim pismom koje se zove glagoljica i potiče iz IX veka. Od nastalih radova napravljen je zanimljiv pano.
Pismenost se neguje svakoga dana, a posebno slavi uspešnim pismenim zadacima naših učenika. Oni znaju i često koriste izreku Vuka Stefanovića Karadžića: „Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano“.

Fotografije možete pogledati OVDE.

pismenost

Legetøj og BørnetøjTurtle