NASLOVNA

Ekskurzija 2013. viša smena

U ponedeljak, 27. maja, učenici od V do VIII razreda išli su na ekskurziju, a maršuta je bila Tršić - Tronoša - Brankovina - Kikinda. Posetili su Vukovo imanje, koje čini rodna kuća i prateći objekti (dva vajata, kačara, čardak i ambar), a kroz ceo kompleks protiče reka Žeravija. Kustos ih je upoznao sa osnovnim podacima o Vukovom životu i radu. Učenici su imali priliku da vide i Dositejev muzej, radionicu starih zanata, galeriju, školu “Vuk Stefanović Karadžić“ u kojoj se održava republičko takmičenje iz srpskog jezika.

pero   vuk

Na putu ka manastiru Tronoša učenici su mogli videti ČESMU  JUGOVIĆA, koju su po legendi sagradili Jug Bogdan i devet Jugovića pred polazak u Kosovski boj. U manastiru su čuli podatke o izgradnji manastira (između 1276. i 1282.). Pošto su je Turci srušili do temelja krajem 15. veka, manastir je obnovljen u 16. veku. Zanimljivo je da se ovde čuva običaj da se svake godine na Veliki četvrtak prilažu dve sveće duge 2 m i prečnika 20 cm, njih prilažu meštani okolnih sela i nazivaju se ratarske sveće. Vuk Karadžić je boravio u ovom manastiru 1797. godine. U okviru manastira nalazi se i muzej.

U okviru mesta Brankovina nalaze se dve kulturno - istorijske celine. Crkva Svetih Arhanđela je zadužbina Prote Mateje Nenadovića. U blizini crkve je grobno mesto članova porodice Nenadović. Kustos  je učenicima predočio zanimljivosti vezane za porodicu Nenadović, a pre svega, kraj groba Desanke Maksimović podsetila ih je na biografske podatke naše poznate pesnikinje.

Drugi deo kulturno - istorijske celine čini prva državna škola sazidana 1836. Ova stara škola se naziva „Protina“. Tu je muzejska izložba posvećena razvoju školstva i prosvete u to vreme. Nova škola je podignuta 1894. i u njoj je učila pesnikinja Desanka Maksimović. Naši učenici imali su priliku da  isprobaju razne tehnike pisanja - na pesku, voskom, guščijim perom. Zanimljiv je muzej u kojem smo videli priznanja koja je Desanka dobijala za svoj rad, gde se čuva njena odeća, nameštaj i gde se sa zvučnog zapisa može čuti kako ona izgovara stihove svojih pesama.

U Brankovini je Desanka Maksimović provela svoje detinjstvo i tu se nalazi i njen grob nedaleko od crkve.

Legetøj og BørnetøjTurtle